De Stad Brussel werpt een nieuw "Licht op de Handel"

De Stad Brussel huldigde op 25 november de 2de editie van « Licht op de Handel » in, aan de voet van de Wensboom op het Agoraplein, en gaf hiermee officieel het startschot voor de feestverlichting in de winkelstraten van het centrum.

Een origineel en uitgebreid lichtparcours.

P1260156_Credit_Chadi_Abou SariyaDit jaar wordt het parcours uitgebreid naar nieuwe handelskernen in het centrum, namelijk de Sint-Jacobswijk en de Nieuwstraat. In totaal zullen een twintigtal straten fonkelen, waarvan tien voor de eerste keer. Er werd nagedacht over de samenhang en het evenwicht tussen koude en warme tinten zodat de verlichting harmonieus aansluit op het bestaande handelsweefsel.De Nieuwstraat kreeg al 15 jaar geen nieuwe eindejaarsverlichting en wordt nu opgefleurd door fonkelende rozetten van 2m50, van de Munt tot aan het Rogierplein.In de Antoine Dansaertstraat werd door de artiest Géraud Périole innovatief maatwerk geleverd: een plafond van 300 lichtgevende hoepels over een lengte van 530 meter, vanaf het kruispunt van de Ortsstraat en de Anspachlaan tot aan het kanaal. Dit project kadert in de wil om deze belangrijke handelsstraat volledig te verlichten.

Een interactieve wensboom

Het startschot voor deze 2de editie werd om 18 uur gegeven aan de voet van de Wensboom, een moderne en interactieve aanpassing.P1260073_Credit_Chadi_Abou Sariya

De wens wordt verstuurd via een drukknop op de stam van de boom. Via een netwerk van geanimeerde lichtpuntjes worden de geheime wensen de sterrenhemel ingestuurd. Deze onzichtbare wensen worden hier onder de ogen van het publiek onmiddellijk geconcretiseerd.

Duurzame en zuinige verlichting

Dit jaar is een keerpunt voor de opwaardering van de straten. De Stad Brussel heeft niet alleen geïnvesteerd in nieuwe verlichting, maar ook in de conformering van de elektrische installaties in de hoofdstraten waar het netwerk nog niet was aangepast. Hiermee wordt weer een stap in de goede richting gezet voor een herwaardering van de handel.

Deze conformering aan de normen vroeg om een aanpassing van het elektriciteitsnetwerk (nieuwe kabels aan de gevels), de plaatsing van nieuwe Sibelga-kastjes en soms om nieuwe draagkabels om alle technische obstakels voor een creatievere verlichting op te lossen. Sommige straten die vroeger duister bleven, worden nu dus ook opgeluisterd met feestelijke verlichting.
De Stad draagt ook haar steentje bij aan kwalitatieve verlichting met een laag verbruik, dankzij het gebruik van LED voor alle lichtjes, waardoor het totale verbruik met 90% daalt ten opzichte van vorig jaar, en dankzij een investering in nieuwe meters met een ingebouwde klok, zodat het verbruik automatisch beperkt kan worden. Op het Agoraplein bijvoorbeeld verbruiken de verlichte bomen evenveel als drie broodroosters !.

Licht op de Handel in cijfers:

– 6 weken eindejaarsverlichting
– 3 weken montage
– 18 mensen zullen in totaal bijna 2916 werkuren hebben besteed aan de installatie van de verlichting in het centrum.
– 8 vrachtwagens en teams losten elkaar elke nacht af.
– Meer dan 5000 meter lichtsnoer
– Meer dan 3 km verlichte straten
– In totaal 24 kWatt verbruik, vergelijkbaar met 16 stofzuigers met gemiddeld vermogen

Het parcours in detail:

planMagdalenasteenweg
Agoraplein
Grasmarkt
Greepstraat
Schildknaapstraat
Bisschopsstraat
Kleerkopersstraat
Nieuwstraat
Anspachlaan
A. Maxlaan
Ortsstraat
Antoine Dansaertstraat
Oud Korenhuis
Zuidstraat
Bijstandstraat
Verversstraat
Plattesteen
Eikstraat
Kolenmarkt
Kruispunt Lombard /Zuid
Kruispunt Lievevrouwbroer/Zuid
de Brouckèreplein
Devauxstraat
Grétrystraat