« Licht op de Handel »

Back

 

De Stad Brussel, heeft in november 2013 haar nieuwe project voor de verlichting van de handelsstraten van het stadscentrum, « Licht op de Handel », in nauwe samenwerking met de Stad Salerno, ingehuldigd.

De eindejaarsverlichting is niet enkel een ludiek verschijnsel, maar laat de handelskernen ook bijzonder goed tot hun recht komen.
Al 12 jaar lang vergroot de Stad Brussel de toeristische aantrekkingskracht met Winterpret.
Om het verband te leggen tussen de festiviteiten in het centrum (Sint-Katelijneplein, Beurs, Grote Markt) en de Zavel, werd er beslist om vanaf 2013 ook meer verlichting te voorzien op het Muntplein, de Schildknaapstraat, de Greepstraat, de Grasmarkt, het Agoraplein, de Magdalenasteenweg en de Dansaertstraat.
Dit was ook de aanleiding voor een uitwisselingssamenwerking met de Stad Salerno in Italië, die originele en artistieke verlichting met een internationale uitstraling ter beschikking stelt van de Stad Brussel. Voor deze eerste editie werd ervoor gekozen de Grasmarkt de spits te laten afbijten.
Vanaf 2014 zullen de lichtslingers van Luci d’Artista beetje bij beetje de andere handelskernen opluisteren: de Sint-Jacobswijk, de Nieuwstraat, de centrale lanen tussen het Rogierplein en de Beurs, en tussen de Zavel en de Louizalaan.
In tussentijd wil de stad de handel in de Magdalenasteenweg en op het Agoraplein ondersteunen met verlichting in de boomkruinen, terwijl de Greepstraat en de Schildknaapstraat een zwevende verlichting krijgen.
Bijzondere aandacht gaat naar de Dansaertstraat, waar het bedrijf ‘Dark’ 51 palen zal aankleden met veelkleurige hoedjes in een feestelijk design.
Luci d’Artista in samenwerking met de Stad Brussel
De installatie op de Grasmarkt bestaat uit honderden gekleurde lichtpuntjes op tien borden die de verschillende sterrenbeelden, zoals de Zwaan, de Stier of de Lier. Deze creatie werd ontworpen in het kader van het project Luci d’Artista van de Italiaanse stad Salerno.
Luci d’Artista ontstond in 1998 in Turijn en is een project om de traditionele eindejaarsverlichting om te vormen tot een artistiek parcours, ontworpen door artiesten met internationale uitstraling, zoals bijvoorbeeld Daniel Buren of Mario Merz.
In 2006 nam Salerno dit concept over en al snel werd Luci d’Artista een echt nationaal evenement dat tijdens de eindejaarsfeesten duizenden toeristen uit heel Italië en het buitenland aantrekt.