Grote Markt

Back

De Grote Markt, met het Stadhuis, is wereldwijd gekend voor zijn geschiedenis, adembenemende architectuur en rijke decoratieve stijl, en wordt beschouwd als één van de mooiste pleinen ter wereld. In 1998werd het door de UNESCO toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Er liggen veel hotels, restaurants en cafés in deze wijk, maar ook veel Belgische speciaalzaken die kant, chocolade en andere souvenirs verkopen.

Er worden ook veel culturele en folkloristische evenementen georganiseerd.
De Grote Markt is de grootste toeristische trekpleister van het land en de Nieuwstraat de belangrijkste winkelstraat. De zone strekt zich uit van het centrum tot het Rogierplein in het noorden en is de wijk met het grootste aanbod aan cultuur, handel en attracties in het Brussels Gewest. Deze dynamische waaier aan activiteiten speelt zich voornamelijk in de openbare ruimte af.

De bewoners willen vooral een diverse handel die het hen mogelijk maakt om ook echt te leven in de wijk, terwijl de bezoekers vooral vragende partij zijn voor visueel aantrekkelijke nieuwe winkels.

– Klantenprofiel: bijna de helft van de klanten is tussen 25 en 29 jaar oud en komt uit de middenklasse (2000 – 2500 € inkomen).
Een derde van de verplaatsingen gebeurt te voet, de rest wordt verdeeld over de metro en de wagen.
De winkels zijn de belangrijkste reden om de wijk te bezoeken en meer dan de helft van de bezoekers komt dagelijks of wekelijks in de wijk.
– Voetgangersstromen: gemiddeld komen er per dag 22.150 voetgangers voorbij in de Heuvelstraat. De straten vlakbij de Grote Markt (Tabora, Grasmarkt en Botermarkt) trekken dagelijks tussen de 14.500 en 16.300 voetgangers aan. Ter vergelijking : voor de Grote Markt ligt dat cijfer slechts op 7.900.
Deze handelsstraten worden vooral op zaterdag bezocht, maar op geen enkele weekdag waren er minder dan 10.000 voorbijgangers.

Toegang

Station: Centraal station

Metro: Lijn 1 en 5: De Brouckere/ Centraal station

Tram: 3, 4 en 51: Beurs

Bus: 95, 71, 38, 63

Nom

Adresse

Téléphone

E-mail