Sint-Jacobswijk

Back

De Sint-Jacobswijk ligt vlak bij de Grote Markt en heeft een eigen, goed bewaarde, geschiedenis en erfgoed. Het is ook de thuis van originele personages, zoals het overbekende Manneken Pis. De wijk fungeert ook als ontmoetingsplaats voor de homogemeenschap en telt vele karaktervolle en hippe winkels.

De zone ligt ten oosten van de Grote Markt en de Lombardstraat. Het kloppend hart van de wijk ligt rond de kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstand, een halte op de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. De wijk heeft een bloeiende buurthandel en telt veel ambachtslui.
Manneken Pis maakt niet echt deel uit van de identiteit van deze wijk maar is natuurlijk onvermijdelijk. In het bovenste deel van de wijk zorgt het plein Oud Korenhuis voor de verbinding met de Zavel.
Dankzij zijn rijke geschiedenis en traditie trekt de wijk veel toeristen aan, evenwel zonder zijn typisch Brusselse aard te verliezen. De wijk wordt gekenmerkt door een resem kleine originele winkels, elk uniek en aantrekkelijk, en voor het merendeel gespecialiseerd in design, kleding, geschenken of speciale voeding. Er liggen ook veel speciaalzaken voor verzamelaars allerhande.

Enkele cijfers:
Gemiddelde voetgangersstroom per dag: Lombardstraat : 4.500, Zuidstraat: 8.500, Anspachlaan : 9.000.
2 metrolijnen, 2 buslijnen, 4 tramlijnen, 2 stations, 1.300 ondergrondse parkeerplaatsen.
16.000 bezoekers per dag.
1 theaterzaal, 2 musea, 6 scholen, het Gewestelijk Parlement.

 

Toegang

Metro : 1, 5

Bus: 95, 48

Tram: 3, 4, 51

Parking: 1.300 plaatsen

Nom

Adresse

Téléphone

E-mail